ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ (0)
Δωρεαν μεταφορικα σε ολη την Αθηνα & τον Πειραια

04 AUGUST 2020

5 τρόποι να διατηρήσετε τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά για τον χειμώνα

Κρατήστε λίγο καλοκαίρι και για τον χειμώνα!

Εύχεστε να μην τελείωνε ποτέ το καλοκαίρι; Δεν χρειάζεται. Μπορείτε να διατηρήσετε τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μυρωδικά του καλοκαιριού ώστε να τα χρησιμοποιείτε στις συνταγές σας για τους επόμενους μήνες. Εδώ θα βρείτε τους αγαπημένους μας τρόπους για να το κάνετε αυτό!

1.  ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ

Φρούτα & Λαχανικά

Χρησιμοποιήστε την τεχνική ξήρανσης στον φούρνο για ντομάτες, βατόμουρα, κεράσια και δαμάσκηνα. Για τις πιπεριές, δοκιμάστε να τις δέσετε: Περάστε ένα μεγάλο κομμάτι νήματος ή σύρμα ψαρέματος μέσω μιας βελόνας και κάντε έναν κόμπο στο κάτω μέρος. Τρυπήστε ώριμες πιπεριές παρόμοιου μεγέθους ακριβώς πάνω από τη βάση των μίσχων τους. Κρεμάστε τες σε ένα ζεστό, ξηρό μέρος για τουλάχιστον 2 εβδομάδες και έως 6 μήνες. Εάν έχετε πρόβλημα με την υγρασία, μπορείτε να αποξηράνετε τις πιπεριές σε ένα ένα φύλλο ψησίματος, στον φούρνο, στους 200 βαθμούς για 8 ώρες.

 

Credit: MARCUS NILSSON

 

Φυτά

Η αποξήρανση είναι η καλύτερη τεχνική για ανθεκτικά βότανα, όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη και φασκόμηλο. Τυλίξτε ένα κομμάτι νήματος γύρω από τους μίσχους, δημιουργώντας μια θηλιά. Κρεμάστε τη δέσμη, ανάποδα, σε δροσερό, ξηρό μέρος. Τα περισσότερα βότανα θα χρειαστούν από τέσσερις έως δέκα ημέρες για να “στεγνώσουν”. Μόλις ξεραθούν, συλλέξτε τα φύλλα και τοποθετήστε τα σε ένα σφραγισμένο βάζο. Βάλτε ετικέτα με την ημερομηνία και αποθηκεύστε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Τα αποξηραμένα βότανα διατηρούνται για περίπου έξι μήνες.

 

2. ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος για να “σώσετε τη σεζόν”! Ενώ ορισμένα προϊόντα, όπως τα φασολάκια και οι μπάμιες, απαιτούν προ-μαγείρεμα, τα περισσότερα μπορούν να καταψυχθούν και ωμά. Εάν έχετε το χώρο, απλώστε τα φρούτα και τα λαχανικά σας σε ένα ταψί πριν τα καταψύξετε. Αυτό αποτρέπει το να “κολλήσουν” μεταξύ τους και καθιστά πολύ πιο εύκολο να χωριστούν όταν έρθει η ώρα να τα μαγειρέψετε. Για τις ντομάτες, δοκιμάστε να τις μετατρέψετε σε σάλτσα ντομάτας και διατηρήστε την στην κατάψυξη. 

Μην ξεχάσετε τα φρέσκα βότανα! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε τον βασιλικό, τη μέντα ή τον κόλιανδρο, να προσθέσετε μια σταγόνα ελαιόλαδο και να τα τοποθετήσετε σε μια παγοθήκη.

 

Credit: PETRINA TINSLAY



3. ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΣΗ

Η κονσερβοποίηση μπορεί να σας τρομάζει λίγο στην αρχή. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε το σωστό μέγεθος βάζου για την ποσότητα των προϊόντων και να αποστειρώστε σωστά τα βάζα ώστε να αποτρέψετε το σχηματισμό βακτηρίων. Ανάλογα με τη συνταγή, θα χρειαστεί να προμηθευτείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο μιας και θα έχετε κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά με πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής.

 

Credit: MARCUS NILSSON

 

4. ΤΟΥΡΣΙ

Μπορεί τα αγγουράκια να είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη τουρσί, σας ενθαρρύνουμε όμως να πειραματιστείτε και με άλλα λαχανικά και όχι μόνο. Δοκιμάστε να φτιάξετε τουρσί με κολοκυθάκια, ντομάτες, καλαμπόκι, πράσινα φασόλια, πιπεριές, μπάμιες ή και ροδάκινα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και με άλλα άγουρα προϊόντα όπως είναι οι πράσινες ντομάτες και οι πράσινες φράουλες, ακόμα και με φλούδες καρπουζιού που διαφορετικά θα τις πετούσατε.

 

Credit: CHRISTOPHER TESTANI

 

5. ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ & ΖΕΛΕ

Αναρωτιέστε ποιά είναι η διαφορά μεταξύ μαρμελάδας και ζελέ; Το ζελέ είναι στραγγισμένο έτσι ώστε να μην υπάρχουν κομμάτια φρούτων σε αυτό, σε αντίθεση με τη μαρμελάδα που περιλαμβάνει κυρίως κομμάτια φρούτων. Υπάρχουν συνταγές που δεν απαιτούν κονσερβοποίηση και προσφέρονται για όλα σχεδόν τα είδη φρούτων. Μην φοβάστε να πειραματηστείτε και να ταιριάξετε τις γεύσεις, μερικοί από τους αγαπημένους μας συνδυασμούς μαρμελάδας είναι το νεκταρίνι-το βατόμουρο και το ροδάκινο.

 

Credit: CHRISTOPHER TESTANI

 

Πηγή: marthastewart.com

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι!