ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ (0)
Δωρεαν μεταφορικα σε ολη την Αθηνα & τον Πειραια

23 SEPTEMBER 2021

Φυσικοί χυμοί ή ολόκληρα φρούτα; Τί να προτιμήσεις;

Είναι ο χυμός ή τα φρούτα πιο ωφέλιμα για την υγεία;

Τί οφελεί περισσότερο τον οργανισμό μας; Ένας οδηγός, για να κάνεις την κατάλληλη επιλογή!

Τα τελευταία χρόνια έχουμε εντάξει για τα καλά στην καθημερινότητά μας τους φυσικούς χυμούς. Καθημερινά βλέπουμε στα social media, instagrammable πολύχρωμους χυμούς και tutorials που μας μαθαίνουν να φτιάχνουμε τα καλύτερα smoothies! Και η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για μια πολύ θρεπτική συνήθεια. Έχουν όμως οι φυσικοί χυμοί την ίδια θρεπτική αξία, σε σύγκριση με την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων; Ας δούμε τα θετικά στοιχεία της κάθε επιλογής.

 

 

Ολόκληρα φρούτα

Φυτικές ίνες

Τα φρούτα έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους χυμούς: οι φυτικές τους ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον συντομότερο και διαρκέστερο αίσθημα κορεσμού. Αυτό σημαίνει ότι οι ίνες των φρούτων μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους χυμούς που λόγω της πολτοποίησης έχουν χάσει τις περισσότερες φυτικές τους ίνες. Επίσης, η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη σταθερότερη απελευθέρωση των σακχάρων τους στο αίμα.

 

Βιταμίνες

Ένα επιπλέον θετικό των ολόκληρων φρούτων είναι ότι έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επομένως, τα θρεπτικά τους συστατικά είναι περισσότερα σε σύγκριση με τους χυμούς.

 

Χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης

Τα ολόκληρα φρούτα δεν περιέχουν ελεύθερα σάκχαρα (μονοσακχαρίτες, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη, δισακχαρίτες), τα οποία περιέχονται με φυσικό τρόπο στους χυμούς. Τα ελεύθερα σάκχαρα διαφέρουν από τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων. Γι αυτό συστήνεται στους διαβητικούς και σε όσους στοχεύουν σε απώλεια βάρους, να καταναλώνουν φρούτα και όχι χυμούς.

 

 

Φυσικοί χυμοί φρούτων

 

Η θρεπτική εναλλακτική

Και αφού αποδομήσαμε τους χυμούς, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τα θετικά τους. Παρά τα όσα αναφέραμε, δεν πρέπει να θεωρείται ότι στερούνται θρεπτικών στοιχείων. Αρχικά, αποτελούν μια γρήγορη και εύκολη λύση για όσους βαριούνται τη διαδικασία ξεφλουδίσματος των φρούτων και την απομάκρυνση των κουκουτσιών. Επιπλέον, είναι ένας καλός τρόπος να “ξεγελάσουμε” τη γεύση μας, όταν ένα φρούτο δεν μας αρέσει.

 

Σημαντική πηγή βιταμινών

Θα πρέπει επίσης να παραδεχθούμε ότι παρά το γεγονός ότι ένας χυμός, ακόμα και αν είναι φρεσκοστυμένος, δεν έχει την ίδια θρεπτική αξία με ένα ολόκληρο φρούτο, εξακολουθεί να είναι μια σημαντική πηγή βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Τέλος, είναι ένας καλός τρόπος να καταναλώσουμε πολλά διαφορετικά λαχανικά και να πάρουμε ποικιλία θρεπτικών στοιχείων.

 

Extra tip!

Για τη ρύθμιση του γλυκαιμικού δείκτη που, όπως είδαμε νωρίτερα, είναι υψηλότερος στους χυμούς, μία καλή λύση είναι οι χυμοί που αποτελούν μίξη φρούτων και λαχανικών. Τα λαχανικά περιέχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε σύγκριση με τα φρούτα, επομένως είναι μια ιδανική λύση για αυτούς που δεν θέλουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι!