ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ (0)
Δωρεαν μεταφορικα σε ολη την Αθηνα & τον Πειραια

23 SEPTEMBER 2021

Είστε αγχωμένοι; Αυτές οι 5 τροφές θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε άγχος και κατάθλιψη

Μυστικά μιας anti-stress διατροφής

Τα "φάρμακα" της ευτυχίας έρχονται από τη φύση, κατευθείαν στο πιάτο σας!

Όλοι γνωρίζουμε ότι το άγχος είναι “η ασθένεια της εποχής μας”. Και ενώ γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπισή του επιτυγχάνεται με φαρμακευτική αγωγή, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διατροφή και η γενικότερη υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στον αγώνα μας για ψυχική ισορροπία.

Ποιες είναι όμως αυτές οι θαυματουργές τροφές, με αγχολυτικές ιδιότητες;

 

Ξηροί καρποί και σπόροι

Τα καρύδια είναι γνωστά και ως “η τροφή του εγκεφάλου”. Με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά, βιταμίνη Β και μαγνήσιο, είναι ιδανικά για την ενίσχυση του μεταβολισμού, τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της διάθεσης.

Τα αμύγδαλα και τα φυστίκια είναι ιδανικά για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, βοηθώντας τον οργανισμό να διαχειριστεί καλύτερα την έκρηξη αδρεναλίνης. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται οι συχνές κρίσεις άγχους. Παράλληλα, η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες E και D, συμβάλλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η κατανάλωση σπόρων όπως ο λιναρόσπορος και ο κολοκυθόσπορος θωρακίζει επιπλέον τον οργανισμό απέναντι στο άγχος, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε ψευδάργυρο.

 

Φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε Βιταμίνη C

Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, υψηλά επίπεδα βιταμίνης C στον οργανισμό βοηθούν στην ελάττωση των επιπέδων στρες. Τροφές όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ και οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

 

Τσάι

Πολλές φορές ακόμα και το να κρατάμε στο χέρι μας ένα φλυτζάνι ζεστού ροφήματος, δημιουργεί ένα αίσθημα ζεστασιάς και φιλική διάθεση. Πόσο μάλλον όταν αυτό το ρόφημα είναι ένα ζεστο τσάι βοτάνων. Ηρεμεί και καταπραΰνει τον οργανισμό και είναι ιδανικό πριν από τον ύπνο.

Το πράσινο τσάι είναι ένας ιδανικός αντικαταστάτης της καφείνης. Προστατεύει τους νευρώνες από τις νευροτοξίνες, καταπραΰνει τις φλεγμονές και ενισχύει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Προϊόντα ολικής άλεσης

Οι υδατάνθρακες μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι μια ορμόνη, υπεύθυνη για τη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση του άγχους. Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό τους, έχουν την τάση να αντιδρούν με περισσότερη διαύγεια και συγκέντρωση κάτω από συνθήκες στρες. Το κλειδί για την υγεία βρίσκεται στη σωστή επιλογή τροφών, που περιέχουν υδατάνθρακες. Τα προϊόντα ολικής άλεσης, η βρώμη, καθώς και οι γλυκοπατάτες είναι μια υγιεινή επιλογή υδατανθράκων, σε αντίθεση με τις λεγόμενες άσπρες τροφές (άσπρο ψωμί, άσπρα ζυμαρικά κλπ.), οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα.

 

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης E και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως πολυφαινόλων και φυτοστερόλων. Είναι τροφή υψηλή σε περιεκτικότητα λιπαρών, επομένως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε, όπως συμβαίνει και με τους ξηρούς καρπούς.

 

Extra tips!

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ό,τι αφορά τη διάθεση, ειδικά αν συνδυαστεί με καθημερινή και συστηματική άσκηση. Η απελευθέρωση ντοπαμίνης, που προέρχεται από την άσκηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δημιουργία αισθήματος απόλαυσης και κορεσμού, καθώς και με την ενεργοποίηση του νου και όξυνση των αισθήσεων.

 

Επιπλέον, το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος ενυδάτωσης και τόνωσης του οργανισμού και συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών που εισέρχονται στον οργανισμό.

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι!