ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ (0)
Δωρεαν μεταφορικα σε ολη την Αθηνα & τον Πειραια

24 OCTOBER 2019

Το μυστήριο της ντομάτας: φρούτο ή λαχανικό;

Ένας από τους αγαπημένους μας καρπούς περνάει "κρίση ταυτότητας".

Οι ντομάτες είναι πολύ αγαπητές στους περισσότερους ανθρώπους παρά την σύγχυση που επικρατεί γύρω από το όνομά τους και την οικογένεια στην οποία ανήκουν. Στον χώρο της γαστρονομίας συνήθως ταξινομούνται στην κατηγορία των λαχανικών. Δεν είναι λίγοι, όμως, αυτοί που θεωρούν πως είναι φρούτα. Ποιά είναι η αλήθεια; Ας λύσουμε το μυστήριο!

Τα φρούτα και τα λαχανικά, γενικά, έχουν αγαπηθεί λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Παρόλο που έχουν πολλά κοινά στοιχεία, βέβαια, έχουν και ορισμένες σημαντικές διαφορές. 

 

Βοτανική ταξινόμηση

Η βοτανική ταξινόμηση των φρούτων και των λαχανικών βασίζεται κυρίως στη δομή και τη λειτουργία του τμήματος του εν λόγω φυτού. Τα φρούτα σχηματίζονται από λουλούδια, έχουν σπόρους και συμβάλλουν στη διαδικασία αναπαραγωγής του φυτού. Κάποια χαρακτηριστικά φρούτα είναι, για παράδειγμα, τα μήλα, τα ροδάκινα και τα βατόμουρα.

Από την άλλη πλευρά, τα λαχανικά είναι οι ρίζες, τα στελέχη, τα φύλλα ή άλλα βοηθητικά μέρη του φυτού. Για παράδειγμα, το σπανάκι, το μαρούλι και τα καρότα είναι κάποια κοινά λαχανικά.

 

 

Μαγειρική ταξινόμηση

Στον χώρο της γαστρονομίας, το σύστημα ταξινόμησης των φρούτων και των λαχανικών αλλάζει σημαντικά σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο ταξινομούνται στη βοτανική. Όταν έχει να κάνει με μαγειρική, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η γεύση. 

Όταν ένας καρπός έχει μαλακή υφή και τείνει να είναι γλυκός είναι ιδανικός για επιδόρπια, γλυκά, μαρμελάδες ή για να τρώγεται από μόνος τους ως σνακ. Αντιστρόφως, ένα λαχανικό έχει μια δυσάρεστη και πιθανώς πικρή γεύση. Έχει συνήθως πιο σκληρή υφή από τα φρούτα και, παρόλο που κάποιοι το απολαμβάνουν και ωμό, συνήθως απαιτεί μαγείρεμα. 

Η βοτανική ταξινόμηση βασίζεται στη δομή και τη λειτουργία του φυτού, ενώ η μαγειρική ταξινόμηση βασίζεται στο προφίλ της γεύσης και της συνταγής. Το αν ένα τρόφιμο είναι φρούτο ή λαχανικό, δηλαδή, εξαρτάται από το αν το εξετάζουμε σε γαστρονομικό ή βοτανικό πλαίσιο. 

 

 

Βοτανικά, οι ντομάτες είναι φρούτα!

Οι ντομάτες είναι βοτανικά καθορισμένες ως φρούτο επειδή σχηματίζονται από ένα λουλούδι και περιέχουν σπόρους αλλά στη μαγειρική χρησιμοποιούνται συνήθως σε αλμυρά φαγητά, γι 'αυτό και έχουν αποκτήσει τη φήμη ότι είναι λαχανικό.

Ουσιαστικά, η σύγχυση σχετικά με την ταυτότητα της ντομάτας προέρχεται από τις συνήθεις μαγειρικές εφαρμογές γύρω από αυτήν. Η μαγειρική είναι μια τέχνη που τείνει να είναι ευέλικτη ως προς την ταξινόμηση των τροφών. Στο μαγείρεμα, οι ντομάτες χρησιμοποιούνται συνήθως μόνες τους ή σε συνδυασμό με άλλα “αληθινά” λαχανικά σε αλμυρά ή πικάντικα πιάτα. Έτσι, έχουν αποκτήσει την φήμη του λαχανικού, αν και είναι τεχνικά φρούτο.

 

 

Η ντομάτα, μάλιστα, δεν είναι οι μοναδική τροφή που περνάει κρίση ταυτότητας. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά συνηθισμένο τα φυτά που ταξινομούνται βοτανικά ως φρούτα να χρησιμοποιούνται ως λαχανικά στη μαγειρική. Κάποια από αυτά είναι το αγγούρι, η πιπεριά και η μελιτζάνα. 

Όπως και να ‘χει, είτε είναι φρούτο είτε είναι λαχανικό η ντομάτα, μικρή σημασία έχει. Αφού ότι και να ήταν θα συνεχίζαμε να την απολαμβάνουμε μιας και είναι μια νόστιμη και θρεπτική προσθήκη στην διατροφή μας.

 

Πηγή: healthline.com

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι!