ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ (0)
Δωρεαν μεταφορικα σε ολη την Αθηνα & τον Πειραια

08 APRIL 2020

Πως να βάψετε αυγά με φυσικά υλικά που έχετε στο σπίτι σας

Δοκιμάστε φέτος κάτι διαφορετικό!

Βρισκόμαστε λίγες μέρες μακριά από το βάψιμο των αυγών. Όπως είναι λογικό, όλοι έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε τη διαδικασία και να ετοιμαζόμαστε να αγοράσουμε αυγά και χρώματα. Είναι όμορφο να τηρούμε τις παραδόσεις και το έθιμο των βαμμένων αυγών, δεν χρειάζεται όμως να βάφουμε τα αυγά κάθε χρόνο με τον ίδιο τρόπο.

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε, όπως τη βαφή με φυσικά υλικά που εμείς προτείνουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσετε την ποιότητα της “βαφής” σας και πως αυτή δεν θα περιέχει τοξικές ουσίες τόσο για εσάς όσο και για το περιβάλλον. Φέτος, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο σας, να εξοικονομήσετε χρήματα και να απαλλαγείτε από τις τοξικές ουσίες που περιέχουν οι περισσότερες βαφές αυγών του εμπορίου, βάφοντας τα αυγά σας με τον “παλιομοδίτικο” τρόπο: με τα τρόφιμα που έχετε ήδη στο ψυγείο ή το ντουλάπι σας. Έτσι, ακόμα κι αν η βαφή περάσει στο εσωτερικό του αυγού, δεν θα διστάσετε να το φάτε αφού θα περιέχει μόνο φυσικά συστατικά!

 

Πως να φτιάξετε φυσική βαφή αυγών

1) Αρχικά βράζετε τα αυγά για 12-15’, σε μέτρια φωτιά. Μόλις βράσουν, τα αφαιρείτε από το νερό και τα αφήνετε να κρυώσουν.

2) Σε ένα δοχείο, αναμείξτε 1 λίτρο νερό και 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι.

3) Αφήστε το να πάρει βράση, προσθέστε το υλικό της επιλογής σας ανάλογα με το χρώμα που θέλετε να πετύχετε (βλ. παρακάτω) και χαμηλώστε τη θερμοκρασία. Βράζετε για 30’ και αφήνετε να κρυώσει.

4) Ανακατεύετε καλά, προσθέτετε τα βρασμένα αυγά και τα αφήνετε να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30’. Όσο περισσότερο αφήσετε τα αυγά μέσα στο χρώμα, τόσο πιο έντονη απόχρωση θα πετύχετε. Όταν φτάσουν στο επιθυμητό χρώμα, αφαιρέστε τα από το νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτοπετσέτες.

 

Ροζ αυγά

Βάλτε 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια σε μείγμα και αφήστε να βράσει για 30’. Στη συνέχεια αφήστε τα αυγά να μουλιάσουν στο υγρό για 30’ ή περισσότερο, ανάλογα με το πόσο έντονο θέλετε να είναι το χρώμα.

 

Πορτοκαλί αυγά

Προσθέστε 4 κούπες κίτρινες φλούδες κρεμμυδιού στο μείγμα. Σιγοβράζετε για 30’ και αφήνετε τα αυγά στο υγρό για 30’. Για ένα πιο λαμπερό πορτοκάλι αφήστε τα αυγά να μουλιάσουν στη βαφή κατά τη διάρκεια της νύχτας στο ψυγείο.

 

Κίτρινα αυγά

Προσθέστε 3 κουταλιές κουρκουμά στο μείγμα. Σιγοβράζετε για 30’, αφήνετε να κρυώσει και προσθέτετε τα αυγά στο μείγμα μέχρι να φτάσουν στην επιθυμητή απόχρωση. Επειδή ο κουρκουμάς αφήνει χρώμα στο δέρμα, θα ήταν καλό να φορέσετε γάντια κατά τη διαδικασία αφαίρεσης των χρωματισμένων αυγών από το νερό.

 

Γαλάζια αυγά

Προσθέστε 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κόκκινο ή μωβ λάχανο στο μείγμα. Σιγοβράστε για 30’ και αφήστε τα αυγά να μουλιάσουν όλη νύχτα για πιο έντονο χρώμα.

 

Μπλε αυγά

Προσθέστε 4 φλιτζάνια μύρτιλα στο μείγμα. Σιγοβράζετε για 30’, τοποθετείτε τα αυγά και τα αφήνετε να μουλιάσουν στο υγρό για 30’ ή περισσότερο αν θέλετε να πετύχετε μια βαθύτερη απόχρωση.

 

Πηγή: goodhousekeeping.com

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι!