ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ (0)
Δωρεαν μεταφορικα σε ολη την Αθηνα & τον Πειραια

11 JULY 2019

Πως μοιάζει μία “τέλεια” μέρα μιας υγιεινής ζωής

Από το πρωί που θα ξυπνήσεις μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθείς.

Πολλές φορές θέλουμε να "φτιάξουμε" τον τρόπο ζωής μας ώστε να είναι πιο υγιεινός αλλά δεν ξέρουμε ποιά βήματα να ακολουθήσουμε.

Σήκωσε το χέρι σου αν κι εσύ θα ήθελες να ξέρεις τι ακριβώς πρέπει να τρως και ποιές συνήθειες πρέπει να ακολουθείς για να είσαι υγιής, να έχεις ενέργεια και να νιώθεις χαρά και ευεξία καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Εμείς σου παρουσιάζουμε το πρόγραμμα μιας “τέλειας” μέρας για να πάρεις μια ιδέα. Φυσικά δεν χρειάζεται να τηρείς τόσο αυστηρά τις ώρες, αν δεν ταιριάζουν στο πρόγραμμά σου, ούτε να τα “βάψεις μαύρα” αν παραλείψεις ένα γεύμα. Να θυμάσαι ότι οι περισσότερες μέρες δεν είναι “τέλειες”.

 

7.00: Ξύπνα τον οργανισμό σου με νερό

Πριν πιεις καφέ, τσάι ή χυμό και πριν φας οτιδήποτε, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να ξυπνήσεις τον μεταβολισμό σου είναι να πιεις ένα ποτήρι νερό. Ιδανικά μπορείς να προσθέσεις και λίγο λεμόνι. Όταν κοιμάσαι, αυτό που λείπει στον οργανισμό σου είναι το νερό και όχι το φαγητό. Ο κυριότερος λόγος λοιπόν που πρέπει να πιεις νερό πριν από οτιδήποτε άλλο είναι ότι πολλές από τις βιταμίνες που βρίσκονται στα φαγητά είναι υδατοδιαλυτές και η κατανάλωση νερού προηγουμένως συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Επίσης, η οξύτητα του λεμονιού βοηθά στην ομαλότερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος επιτρέποντας στα “καλά” βακτήρια να ευδοκιμήσουν και να διευκολύνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

 

7.30: Ένας μικρός περίπατος

Μόλις ξυπνήσεις και πριν φας πρωινό, κάνε έναν μικρό περίπατο για 15-20’. Πήγαινε να πάρεις καφέ, βγάλε βόλτα τον σκύλο ή κάνε μια βόλτα το τετράγωνο. Μία ελαφριά αερόβια άσκηση είναι ό,τι πρέπει για να “ξυπνήσει” τα αποθέματα ενέργειας που βρίσκονται στο σώμα σου και να σου δώσει σωματική και πνευματική ευεξία. Επίσης η πρωινή γυμναστική καταπολεμά το στρες και σε κάνει να νιώθεις πιο χαρούμενος.

 

8.00: Πρωινό

Οι ειδικοί συνιστούν ως το πιο θρεπτικό πρωινό, τη βρώμη. Πρόσθεσε γάλα ή γιαούρτι, φρούτα, μέλι, superfoods και ξηρούς καρπούς, για ένα πλήρες πρωινό γεύμα. Μπορείς επίσης να προσθέσεις στο πρωινό σου έναν φυσικό χυμό ή ένα smoothie.  Πάντως, ό,τι κι αν κάνεις, μην πιεις μόνο καφέ και περιμένεις μέχρι το μεσημέρι για να φας, είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις στον οργανισμό σου. 

 

9.00: Νερό

Προφανώς γνωρίζεις ήδη ότι πρέπει να πίνεις πολλά ποτήρια μέσα στη μέρα. Απλά είναι προτιμότερο να βάλεις το νερό σε “πρόγραμμα” και να πίνεις ένα ποτήρι κάθε 1-2 ώρες παρά να πιεις ένα ολόκληρο μπουκάλι μαζεμένο όταν θα νιώσεις αφυδατωμένος. Ένα κόλπο για να μην ξεχνάς να πίνεις νερό είναι να σκέφτεσαι τη γλώσσα σου, όταν νιώθεις πως είναι στεγνή, πρέπει να πιεις νερό. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου για να στο υπενθυμίζουν. 

 

10.00: Τέντωμα & Περπάτημα

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνεις κάθε περίπου 1,5 ώρα αν βρίσκεσαι καθιστός κατά τη διάρκεια της μέρας σου. Απλά σήκω από το γραφείο, τεντώσου και περπάτησε έστω και ελάχιστα. Πήγαινε από τις σκάλες στον πάνω όροφο αντί να χρησιμοποιήσεις το ασανσέρ ή περπάτησε μέχρι το γραφείο του συναδέλφου σου που θέλεις να του πεις κάτι αντί να στείλεις email. 

 

11.00: Μικρό σνακ

Για να διατηρείς την ενέργεια στον οργανισμό σου πρέπει να τρως κάτι ανά 3-4 ώρες. Προτίμησε μια φρυγανιά με τυρί, μια χούφτα ξηρούς καρπούς (ειδικά αν δεν τους συμπεριλαμβάνεις στο πρωινό σου), ένα γιαούρτι ή ένα φρούτο εποχής. 

 

11.30: Νερό, βιταμίνη & Περπάτημα

Πιες ένα ποτήρι νερό μαζί με μια πολυβιταμίνη ή τη βιταμίνη που θεωρείς εσύ ότι χρειάζεσαι ανάλογα με τις διατροφικές σου συνήθειες. Έπειτα σήκω, τεντώσου και κάνε πάλι λίγα βήματα. Αυτές οι κινήσεις σε βοηθούν να διατηρείς την ενέργεια στο σώμα σου και σε αποτρέπουν από το να βαρεθείς. Επίσης ενεργοποιείται ο μεταβολισμός σου, πράγμα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα πριν το γεύμα. 

 

13.30: Μεσημεριανό

Φτιάξε μια πολύχρωμη σαλάτα. Βάλε μαρούλι, ντομάτα, καρότα, πολύχρωμες πιπεριές και μανιτάρια για ένα υγιεινό μείγμα βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις αβοκάντο για υγιεινό, ακόρεστο λίπος και ψητό κοτόπουλο, γαλοπούλα, φασόλια, φακές ή τόνο για πρωτείνη. Πειραματίσου με διαφορετικούς συνδυασμούς και διαφορετικά λαχανικά κάθε μέρα, όσο πιο πολύχρωμη είναι η σαλάτα σου τόσο πιο θρεπτική είναι. Για να κάνεις ακόμα πιο νόστιμη τη σαλάτα σου, πρόσθεσε ελαιόλαδο, μυρωδικά, ακόμα και κάποια σως.  

 

14.00: Νερό & Περπάτημα

Μια μικρή βόλτα μετά το φαγητό είναι πολύτιμη για τον οργανισμό σου. Θα σε βοηθήσει στην ομαλότερη χώνεψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του φαγητού. Ο φρέσκος αέρας και ο ήλιος θα σου φτιάξουν την διάθεση και θα σε αποτρέψουν από το να φας υπερβολική ποσότητα φαγητού λόγω κακής διάθεσης. 

 

16.00: Απογευματινό σνακ

Η μαγική ώρα! Σχεδόν όλοι χρειάζονται ένα μικρό σνακ ανάμεσα στο μεσημεριανό και το βραδινό. Μπορείς να φας μια μπανάνα με λίγο φυστικοβούτυρο ή ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα. Άσε την όρεξή σου να σε οδηγήσει. Δεν μπορείς να τρως κάθε μέρα το ίδιο σνακ, αν έχεις φάει μεγάλη μερίδα για μεσημεριανό μπορεί να θελήσεις να φας μόνο ένα φρούτο ενώ αν δεν έφαγες καλό μεσημεριανό μπορεί να θέλεις ένα πιο χορταστικο σνακ όπως ένα γιαούρτι με δημητριακά και μήλο.

 

18.00: Γυμναστική

Σε αυτό το σημείο της μπορείς να ασχοληθείς με την γυμναστική που σου αρέσει. Πήγαινε γυμναστήριο, περπάτησε, κάνε μια βόλτα με το ποδήλατο, πήγαινε κολυμβητήριο, παίξε μπάσκετ ή κάνε οτιδήποτε άλλο σε ευχαριστεί. Δεν έχει σημασία τι θα κάνεις, αρκεί να αθληθείς για τουλάχιστον μισή ώρα.

 

20.00: Βραδινό

Οι ειδικοί συνιστούν να ξεκινάς το δείπνο με μία σούπα γιατί σύμφωνα με έρευνες, με αυτό τον τρόπος τρως λιγότερο. Για κυρίως επίλεξε ψάρι που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και ωμέγα-3 λιπαρά ή ψητό κοτόπουλο ή μπιφτέκια γαλοπούλας. Το πιάτο σου πρέπει πάντα να περιέχει λίγη σαλάτα ή βραστά λαχανικά και λίγο ρύζι ή μακαρόνια. Μπορείς που και που να συνοδεύεις το φαγητό σου με ένα ποτήρι κρασί, αρκεί να μην παραλείπεις το νερό. 

 

21.30: Επιδόρπιο

Περίμενε τουλάχιστον μία ώρα μετά το φαγητό για το επιδόρπιο. Δεν χρειάζεται να ακολουθείς αυστηρά αυτόν τον κανόνα, αλλά σε διαφορετική περίπτωση θα είναι απλά “περιττές θερμίδες”. Μπορείς να φας λίγες φράουλες με λιωμένη σοκολάτα, ένα μήλο με μέλι ή μια φρουτοσαλάτα.

 

23.00: Ώρα για ύπνο

Προσπάθησε να κοιμάσαι 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ. Αν δεν κοιμάσαι αρκετά βάζεις τον οργανισμό σου σε ορισμένους κινδύνους, όπως υψηλή πίεση, διαβήτη και προσθήκη βάρους. Για να μην αναφέρουμε την σωματική αλλά και πνευματική κούραση που θα νιώθεις την επόμενη μέρα και θα έχεις κακή διάθεση. Μην ξεχάσεις να πιεις ένα ποτήρι νερό πριν κοιμηθείς και μετά μπορείς να ακολουθήσεις τις βραδινές σου συνήθειες, όπως το να κάνεις ένα μπάνιο ή να διαβάσεις ένα βιβλίο στο κρεβάτι. 

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι!