ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ (0)
Δωρεαν μεταφορικα σε ολη την Αθηνα & τον Πειραια

08 DECEMBER 2023

Χριστουγεννιάτικες δίπλες

ΥΛΙΚΑ

5 αβγά

500 γρ. αλεύρι

χυμό από 1/2 λεμόνι

40 ml ούζο

1 κ.γ. ζάχαρη

1/3 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. σόδα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

έξτρα λάδι για το τηγάνι

έξτρα αλεύρι για το τύλιγμα της ζύμης

 

Για το σιρόπι

3 φλ. ζάχαρη

3/4 φλ. μέλι

χυμός από 1 πορτοκάλι

1 κ.γ. χυμός λεμονιού

400ml νερό

2 sticks κανέλας

 

Για το topping

200 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα

σκόνη κανέλας

135 ΛΕΠΤΑ
30 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 4
0kcal

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε το χυμό λεμονιού, το ούζο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα και το ελαιόλαδο.

2

Σε ένα μπολ χτυπάτε ελαφρά τα αβγά με σύρμα χειρός για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτετε το μείγμα της διαλυμένης μαγειρικής σόδας και χτυπάτε ελαφρά μέχρι να ενωθούν.

3

Ενσωματώνετε το αλεύρι στο μείγμα των αβγών, ένα φλιτζάνι τη φορά. Αφού ενσωματωθούν τα δύο πρώτα φλιτζάνια, αρχίζετε να ανακατεύετε τη ζύμη με τα χέρια σας, μέχρι να ανακατευτεί όλο το αλεύρι στη ζύμη.

4

Ζυμώνετε τη ζύμη για 5-10 λεπτά μέχρι να σταματήσει να κολλάει στα χέρια. Αν ακόμα κολλάει προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι. Προσοχή όμως μην προσθέσετε πάρα πολύ.

5

Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα και την τρίβετε με ελαιόλαδο παντού για να μην στεγνώσει στον αέρα. Σκεπάζετε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη να "ξεκουραστεί" σε θερμοκρασία δωματίου για 1,5 ώρα περίπου.

6

Θα χρειαστείτε μια μεγάλη επιφάνεια εργασίας για να ανοίξετε αυτή τη ζύμη. Ένα μεγάλο τραπέζι θα ήταν ιδανικό γι αυτό.

7

Χωρίζετε με ένα μαχαίρι τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια. Παίρνετε το πρώτο κομμάτι ζύμης, πλάθετε σε στρογγυλό δίσκο και το τοποθετείτε στην επιφάνεια εργασίας σας, που έχετε προηγουμένως αλευρώσει ελαφρά. Προσθέτετε τα υπόλοιπα κομμάτια πίσω στο μπολ.

8

Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, αρχίζετε να πλάθετε τη ζύμη από πάνω προς τα κάτω. Το αναποδογυρίζετε κάθε τόσο και πασπαλίζετε την επιφάνεια και το πάνω μέρος της ζύμης με όσο αλεύρι χρειάζεται. Το ανοίγετε σε περίπου 90 cm έως 1 μέτρο μήκος και περίπου 25 cm πλάτος.

9

Στη συνέχεια, χρησιμοποιείτε ένα βαμβακερό σεντόνι ή πετσέτα και απλώνετε τη ζύμη από πάνω (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ύφασμα που δεν αφήνει κλωστές στη ζύμη). Το καλύπτετε με ένα κομμάτι ύφασμα και από πάνω. Η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί έτσι για 15-20 λεπτά. Αυτό γίνεται για να κρατήσει το σχήμα της. Για παράδειγμα, αν προχωρήσετε στο κόψιμο της ζύμης χωρίς να την αφήσετε πρώτα να ξεκουραστεί, θα μαζέψει και θα γίνει ξανά μικρότερη.

10

Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία για τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Μπορείτε ακόμη και να στοιβάζετε τις τυλιχτές ζύμες τη μία πάνω στην άλλη αρκεί να υπάρχει ύφασμα ανάμεσά τους.

11

Ζεσταίνετε άφθονο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσπαθείτε να μην αφήσετε το λάδι να κάψει και να καπνίσει, καθώς θα χρωματίσει υπερβολικά ή θα κάψει τις δίπλες.

12

Κόβετε το πρώτο μακρύ κομμάτι ζύμης σε 5 κομμάτια που μοιάζουν με ορθογώνια και τηγανίζετε σε παρτίδες.

13

Παίρνετε το πρώτο παραλληλόγραμμο και το προσθέτετε στο τηγάνι απλώνοντάς το στο λάδι. Θα αρχίσει να παίρνει λευκό χρώμα και να σχηματίζει φυσαλίδες. Μετράτε μέχρι το 8 και με δύο πιρούνια το αναποδογυρίζετε.

14

Παίρνετε ένα πιρούνι, πιάνετε τη μία άκρη της ζύμης (αυτή που βρίσκεται πιο κοντά σας) και κυλάτε τη ζύμη γύρω από το πιρούνι όπως θα κάνατε τα μακαρόνια. Χρησιμοποιείτε ένα κανονικό πιρούνι στην απέναντι άκρη για να σας βοηθήσει να το κυλήσετε.

15

Μόλις το τυλίξετε μέχρι τέρμα, χρησιμοποιείτε το πιρούνι για να το κρατήσετε πατημένο και να μην ξετυλιχθεί. Το κρατάτε έτσι για 1 λεπτό ακόμα, μέχρι να ροδίσει η ζύμη.

16

Μεταφέρετε τη δίπλα σε ένα μεγάλο ταψί, στο οποίο έχετε στρώσει χαρτοπετσέτες. Τοποθετήστε την με τέτοιο τρόπο ώστε να στηρίζεται στα τοιχώματα του ταψιού και να στέκεται όρθια, για να στεγνώσει γρήγορα και χωρίς να μείνει το λάδι μέσα στη δίπλα.

17

Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για το κάθε κομμάτι ζύμης, ένα τη φορά.

18

Ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μικρή κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά και περιμένετε μέχρι να πάρουν βράση. Έπειτα μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια και αφήνετε να βράσουν για 10-12 λεπτά, με ανοιχτό καπάκι και χωρίς να ανακατέψετε το σιρόπι.

19

Απομακρύνετε από τη φωτιά και μετά από 1 λεπτό, βουτάτε μία μία τις δίπλες μέσα στο ζεστό σιρόπι. Το γυρνάτε λίγες φορές μέχρι το σιρόπι να πάει παντού και μεταφέρετε σε ένα πιάτο. Ρίχνετε από πάνω το τριμμένο καρύδι και την σκόνη κανέλας.

20

Αν θέλετε τις δίπλες σας λιγότερο γλυκές, μπορείτε αντί να τις σιροπιάσετε, να ρίξετε από πάνω όσο μέλι θέλετε.

21

Οι δίπλες σας είναι έτοιμες. Καλή απόλαυση!

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι!