ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ (0)
Δωρεαν μεταφορικα σε ολη την Αθηνα & τον Πειραια

07 FEBRUARY 2018

Μηλόπιτα

ΥΛΙΚΑ

Για τη Ζύμη
2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. χοντρό αλάτι (kosher)
1 κούπα & έξτρα 2 κ.σ. βούτυρο χωρίς αλάτι, κομμένο σε κυβάκια
6 με 8 κ.σ. παγωμένο νερό
Γάλα για την επάλειψη της ζύμης

Για τη Γέμιση
3 μεγάλα μήλα, ποικιλίας Granny Smith, αποφλοιωμένα, χωρίς τον πυρήνα τους, κομμένα κυδωνάτα, πάχους 1 εκ.
3 μεγάλα μήλα, ποικιλίας Golden Delicious, αποφλοιωμένα, χωρίς τον πυρήνα τους, κομμένα κυδωνάτα, πάχους 1 εκ.
3 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη (χωρίς υγρασία)
1 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
1 1/2 κ.σ. κόρν φλάουερ
1/4 κ.γ. κανέλλα (σκόνη)
1/4 κ.γ. τζίντζερ (σκόνη)
1/4 κ.γ. χοντρό αλάτι (kosher)

50 ΛΕΠΤΑ
8 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 4
350kcal

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1

Για την προετοιμασία της ζύμης: Σε ένα μέτριο μπολ ανακατέψτε (με σύρμα) το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίξτε κομματάκια βουτύρου στο μπολ και δουλέψτε το μίγμα πλέον με τα δάχτυλά σας. Σταματήστε όταν το μίγμα φαίνεται σαν «καλαμποκάλευρο τρυπημένο με μικρά κομματάκια βουτύρου». Πασπαλίστε τις 6 κουταλιές σούπας παγωμένου νερού από πάνω και ανακατέψτε με ένα πιρούνι μέχρι η ζύμη να αρχίσει να «δένει». Αν χρειαστεί, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές παγωμένο νερό ακόμα. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μία επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι και ζυμώστε 3 φορές. Μαζέψτε τη ζύμη σε μία μπάλα, μετά χωρίστε τη σε 2 κομμάτια (το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο) και «ανοίξτε» τη ζύμη σε 2 κυκλικά «φύλλα». Τυλίξτε το κάθε φύλλο σε πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε τα στο ψυγείο για 30 λεπτά.

2

Για την προετοιμασία της γέμισης: Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε τα μήλα και τις ζάχαρες, το χυμό λεμονιού, το κόρν φλάουερ και τα καρυκεύματα και αφήστε το στην άκρη (Συμβουλή: για ακόμα πιο πλούσια γεύση προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε όσες περισσότερες ποικιλίες μήλων μπορείτε). Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220℃, και βάλτε τη σχάρα στη χαμηλότερη θέση. Ξετυλίξτε το μεγαλύτερο φύλλο ζύμης και τοποθετήστε το σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Ξεκινώντας από το κέντρο, ξετυλίξτε τη ζύμη σε έναν κύκλο 33 εκατοστών, ενώ ταυτόχρονα το σηκώνετε και το γυρνάτε πλευρά συχνά ώστε να μη κολλήσει στον πάγκο. Μεταφέρετε το σε μία φόρμα 23 εκατοστών και πιέστε στις άκρες ώστε η υπόλοιπη ζύμη να κρέμεται στην άκρη. Γεμίστε τη ζύμη με το μίγμα της γέμισης, δημιουργώντας ένα μικρό «βουναλάκι» στη μέση. Μεταφέρετε το στο ψυγείο για να κρυώσει όση ώρα ανοίγετε το άλλο φύλλο.

3

Ξετυλίξτε το μικρότερο φύλλο ζύμης και ανοίξτε το σε έναν κύκλο 15 εκατοστών, όπως παραπάνω. Τοποθετήστε το πάνω στη γέμιση και χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να φτιάξτε 2 χαρακιές στην κορυφή μήκους 7,5εκ η καθεμία. «Τσιμπήστε» τη ζύμη ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού σας ανά μικρά διαστήματα ώστε να κλείσουν. Αλείψτε τη ζύμη με γάλα.

4

Τοποθετήστε την μηλόπιτα σε ένα χαρτί κουζίνας πάνω στη χαμηλότερη σχάρα και ψήστε τη για 10 λεπτά. Μειώστε τη θερμοκρασία στους 175℃ και ψήστε, μέχρι οι χυμοί να βγάζουν φουσκάλες και η εξωτερική κρούστα να πάρει χρυσαφί χρώμα, για περίπου 40-50 λεπτά (ανάλογα με τον κάθε φούρνο μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω). Αφήστε τη μηλόπιτα να κρυώσει τουλάχιστον 45 λεπτά πριν το σερβίρισμα. Καλή σας όρεξη!

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι!