ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ (0)
Δωρεαν μεταφορικα σε ολη την Αθηνα & τον Πειραια

12 DECEMBER 2023

Μελομακάρονα

ΥΛΙΚΑ

3 φλ. αλεύρι

1/2 φλ. σιμιγδάλι

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

1/2 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. γαρύφαλο

6 κ.σ. ζάχαρη

ξίσμα από 1/2 πορτοκάλι

1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού

1 φλ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. brandy

1/4 φλ. καρύδια

 

Για το σιρόπι

1/2 φλ. μέλι

1/4 φλ. ζάχαρη

3/4 φλ. νερό

1 stick κανέλας

3 ολόκληρα γαρύφαλα

 

50 ΛΕΠΤΑ
30 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 3
0kcal

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.

2

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε μαζί τα ξηρά υλικά, εκτός από τη ζάχαρη, δηλαδή το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

3

Τρίβετε το ξύσμα πορτοκαλιού και το προσθέτετε στη ζάχαρη σε ένα ξεχωριστό μεγάλο μπολ - πρέπει να γίνει απαλό και αρωματικό. (Αυτό βοηθά να αναδειχθεί η γεύση από τα έλαια)

4

Προσθέτετε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ στο μίγμα της ζάχαρης και ανακατεύετε καλά.

5

Προσθέτετε σταδιακά τα ξηρά υλικά στο υγρό μείγμα και πλάθετε μέχρι να ενωθούν.

6

Παίρνετε κουταλιές από το μείγμα, σχηματίζετε οβάλ μπαλάκια και τα τοποθετείτε σε στρωμένο ταψί. Από τη στιγμή που θα σχιματιστεί η μπάλα, δεν θέλει πολύ ζύμωμα, γιατί μετά σκληραίνουν. Αν θέλετε, σχηματίζετε μικρές τρυπίτσες πάνω από κάθε μπισκότο με τις οδοντώσεις ενός πιρουνιού.

7

Ψήνετε τα μπισκότα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, για περίπου 20 λεπτά.

8

Όσο ψήνονται τα μπισκότα, φτιάχνετε το σιρόπι ζεσταίνοντας το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να σιγοβράζει. Προσθέτετε ένα ξυλάκι κανέλας και γαρύφαλλο για να το εμποτίσετε με λίγο μπαχαρικό. Αφήνετε το σιρόπι να σιγοβράσει για 5-10 λεπτά και το αποσύρετε από τη φωτιά. Το αφήνετε να κρυώσει και αφαιρείτε τυχόν αφρό.

9

Χτυπάτε τα καρύδια, μέχρι να θρυμματιστούν.

10

Βγάζετε τα μπισκότα από το φούρνο και τα βουτάτε στο σιρόπι όσο είναι ακόμα ζεστά σε μικρές παρτίδες (ας πούμε 3-5 τη φορά). Τα αφήνετε να μουλιάσουν και από τις δύο πλευρές για περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν τα βγάλετε και τα τοποθετήσετε σε στρωμένο ταψί.

11

Αμέσως πασπαλίζετε με μερικά καρύδια και αφήνετε να στεγνώσουν.

12

Τα μελομακάρονά σας είναι έτοιμα. Καλή απόλαυση!

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι!