ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ (0)
Δωρεαν μεταφορικα σε ολη την Αθηνα & τον Πειραια

24 OCTOBER 2018

Βελουτέ κολοκυθόσουπα με πιπεριές chipotle

ΥΛΙΚΑ

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.γ. σκόνη κύμινο

1-2 πιπεριές chipotle (συσκευασμένες σε abodo, μία για μέτρια πικάντικη γεύση, δύο για καυτερή), ψιλοκομμένες

8 κούπες ψιλοκομμένη, μαγειρεμένη κολοκύθα* (1 κολοκύθα 3-3,5 κιλά για να προκύψουν οι 8 κούπες μαγειρεμένης κολοκύθας)

4-6 κούπες ζωμός κοτόπουλο, ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλετε τη σούπα

1 κ.γ. ρίγανη

2 κγ. αλάτι

2 κ.σ. χυμός λάιμ

 

Γαρνιτούρες:

Ψημένα σπόρια κολοκύθας

Κόλιανδρος

Sour cream (ξινή κρέμα αραιωμένη με λίγο νερό ανάλογα την πυκνότητα που επιθυμείτε)

 

Σημειώσεις:

1. Αν δεν βρείτε πιπεριές chipotle σε σάλτσα (chipotle in adobo), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκόνη chipotle (ξεκινήστε με ένα κ.γ. και προσθέστε μέχρι το επιθυμητό όριο). Αν δεν υπάρχει ούτε σκόνη chipotle μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ½ κ.γ. σκόνη chili (προσθέστε μέχρι το επιθυμητό όριο). Σε διαφορετική περίπτωση μπορείτε να υποκαταστήσετε τις πιπεριές chipotle με πιπεριές jalapenos.

2. Σημειώστε οτι οι φρέσκες κολοκύθες ποικίλλουν αναλόγως της υγρασίας του εσωτερικού τους, οπότε μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο υγρό, είτε νερό, είτε ζωμό, για να έχετε την πυκνότητα που επιθυμείτε στη σούπα σας.

3. Για να μαγειρέψτε μία φρέσκια κολοκύθα, χρησιμοποιήστε μία ποιοτική κολοκύθα (συμβουλευτείτε τον μανάβη σας). Κόψτε τη στη μέση, αφαιρέστε τους σπόρους, τοποθετήστε την κολοκύθα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ένα αλουμινόχαρτο που έχετε τοποθετήσει πάνω σε μία λαμαρίνα. Ψήστε στους 175 βαθμούς για περίπου μία ώρα ή μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια αφαιρέστε την ψύχα με ένα κουτάλι ή απλώς αφαιρέστε το εξωτερικό περίβλημα. Αφήστε τη να κρυώσει. Μπορείτε να την καταψύξετε για μακροχρόνια αποθήκευση.

45 ΛΕΠΤΑ
6 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 5
0kcal

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1

Ζεστάνετε λάδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο, το κύμινο και την / τις πιπεριές chipotle και μαγειρέψτε για 1 ακόμα λεπτό.

2

Προσθέστε την κολοκύθα, τον ζωμό κοτόπουλου, τη ρίγανη και το αλάτι. Φέρτε τα σε σημείο πλησίον βρασμού, εν συνεχεία, μειώστε τη φωτιά και αφήστε τα να “σιγοβράσουν” για 20 λεπτά, χωρίς να είναι καλυμμένα πλήρως με το καπάκι.

3

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα σπόρια της κολοκύθας σε αυτό το σημείο για να τα ψήσετε. Απλώστε τα επίπεδα σε ένα τηγάνι και τοποθετήστε τα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα καθώς ψήνονται, μέχρι να αρχίσουν να ευωδιάζουν και να έχουν αποκτήσει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα. Απομακρύνετε τα από τη φωτιά σε ένα μπολ για να κρυώσουν.

4

Απομακρύνετε τη σούπα από τη φωτιά. Δουλέψτε σε δόσεις από 2 κούπες η καθεμία, κάνοντας τη σούπα πουρέ, κρατώντας προς τα κάτω το μπλέντερ καθώς φτιάχνετε τον πουρέ και ξεκινώντας πάντα από χαμηλή ταχύτητα. Ξαναβάλετε τον πουρέ στην κατσαρόλα.

5

Προσθέστε το χυμό λάιμ & αν χρειάζονται και άλλα μπαχαρικά για την γεύση που επιθυμείτε (αλάτι, κύμινο, ρίγανη, πιπεριές chipotle).

6

Σερβίρετε με τα ψημένα σπόρια της κολοκύθας (pepitas), ραντίστε με την ξινή κρέμα από πάνω και γαρνίρετε με κομμένο κόλιανδρο.

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι!